torstai 31. joulukuuta 2020

Vuosi 2020 tiivistettynä ja tavoitteet vuodelle 2021

 2020 oli kaikenkaikkiaan erittäin erikoinen vuosi. Enpä vuosi sitten tavoitteita kasaillessani olisi uskonut, että kaikki voi mennä näin paljon metsään ja nyt vuoden päästä tilanne olisi vieläkin kummallinen. Monet suunnitellut kisat ja näyttelyt peruttiin, tavalliset treenitkin olivat tauolla, kun hallit olivat kiinni. 

Tämä vuosi on opettanut arvostamaan ihan eri tavalla tavallisia asioita. Kuinka kiitollinen olenkaan ihan niistä tavallisista viikkotreeneistä tai lenkeistä kavereiden kanssa? Vaikka tämä vuosi olikin varsin eriskummallinen, niissä muutamissa kisoissa ollaan saatu silti ihan kivoja tuloksia aikaan. 

T a m m i k u u starttasi Kavan synttäreillä. Pikkukoirasta tuli muka virallisesti aikuinen, kun tuli 2 vuotta mittariin. Milan rallytokotreenit ja Kavan tokotreenit jatkuivat. Kävimme mätsärissä, jossa molemmat tytöt sijoittuivat ja Mila oli lainassa junior handlerissakin. Teimme myös päiväreissun Kajaani KV-seen, Kavalle ERI2, Mila oli lainassa junnuissa. Kajaaniviikonloppua seuraavana viikonloppuna pyörähdimme Kavan kanssa Lahdessa näyttelyissä, sieltä sileä ERI. 

H e l m i k u u s s a mökkeiltiin. Kävimme parissa mätsärissä, molemmista jotain kotiintuomisia. Treeneissä saimme onnistumisia ja lenkkeilimme paljon jäällä.

M a a l i s k u u s s a Kava kävi avaamassa hierojalla pahimmat juminsa. Milalle olin varannut lääkäriajan ontumisen ja tassujen nuolemisen takia. Se lämpökuvattiin ja otettiin röntgenkuvat varpaista. Lämpökuvassa näkyi jotain oikeassa etusessa, mutta lääkäri ei oikein osannut sanoa mitä se voisi olla ja suositteli fyssaria. Maaliskuussa alkoi koronarajoitukset näkyä täälläkin päin: kisat peruttiin ja hallit olivat kiinni. Asuttiin koko maaliskuu oikeastaan mökillä.

H u h t i k u u starttasi muutolla toiseen osoitteeseen. Halusin poissulkea jumit hierojalla ennnen Milan viemistä fysioterapiaan. Jumissahan se olikin ja Kava käsiteltiin myös. Huhtikuussa saapui kauan toivottua postia, kun laatikkoon kolahti kirje FCI:ltä: ikioma kennelnimi! Starttasimme ulkotreenikauden hallien pysyessä yhä edelleen kiinni.

T o u k o k u u s s a jatkettiin Milan ontumisen syyn selvittämistä fyssarilla. Sieltä ongelman syyksi selvisi löysä etuosa ja yliliikkuvat nivelet. Viimeinen pisara tähän tilanteeseen uskottiin olevan edellisen talven liukkaus ja Milan liukastuminen lenkillä. Saimme suosituksen lopettaa agility kokonaan, vältellä kaikenlaista hyppimistä ja tiukkoja kiertoliikkeitä sekä jumppailuohjeet. Kipulääkettä määrättiin annettavaksi tarvittaessa. Onneksi se on saanut pysyä pitkälti kaapissa. Kavan kanssa heitettiin päiväreissu Jyväskylään silmätarkkiin. Terveet silmät noin muuten, ainoastaan molemmista silmistä löytyi PPM-rihmoja (PPM:iris-iris), mutta tämä ei onneksi tule vaikuttamaan elämään millään tavalla. Toukokuussa hallit availivat taas oviaan vähitellen.

K e s ä k u u aloitettiin uintipuuhilla, Kavasta kuoriutui varsinainen vesipeto. Kävimme mätsäreissä, Kava BIS2. Mätsärin jälkeen lähdettiin Saran, Mimosan ja koiralauman kanssa viettämään juhannusta meidän mökille. Yksi vuoden kohokohdista ehdottomasti. Oli kiva päästä kaveriporukalla pitkästä aikaa jonnekkin!

H e i n ä k u u s s a kävimme taasen mätsäreissä. Kava pääsi leikkimään junnukoiraa ja tytöt voittivat hirveän määrän palkintoja. Heinäkuussa lenkkeiltiin ja treenailtiin kavereiden kanssa.

E l o k u u s s a pääsimme pitkästä aikaa näyttelyyn seitsemän kuukauden tauon jälkeen! Suuntana Espoo ja australianpaimenkoirien erikoisnäyttely. Kava-kakkiainenhan repäisi oikein kunnolla ja 183 ilmoitetun koiran joukosta oli paras narttu 3 ja sai viimeisen SERTin! Erkkarin jälkeen tutustuimme vielä Nuuksion kansallispuistoon. Kiva reissu kaikinpuolin. Kiersimme mätsäreissä enempi vähempi menestyen. Kesätauon jälkeen jatkoimme ohjattuja treenejä. Kavan kanssa kävimme Kajaanissa ryhmänäyttelyssä, jossa se oli ROP. Elokuussa nautimme kauniista kesäpäivistä seikkaillen lähiympäristön metsissä. Kava kävi ensimmäisen kerran paimentamassa ja siitä kuoriutui varsin lupaava paimenkoiran alku.

S y y s k u u s s a pääsimme taas kehiin ja täytyihän sitä ottaa vielä kaikesta ilo irti, ennen kuin näyttelyt peruttaisiin taas. Tuhlasimme syyskuusta kolme viikonloppua näyttelyiden merkeissä. Joensuu RN (Mila ROP-vet ja Kava ERI2), Jyväskylä RN (Mila ROP-vet ja Kava PN3) sekä Tuusniemi RN (Mila ROP-vet, PN3 ja Kava PN3). Kavan kanssa jatkettiin paimennuspuuhia ja lisäksi pääsimme paimennustaipumuskokeeseen ja hyväksytty tulos tuli sieltä. 

L o k a k u u oli monipuolinen kuukausi. Kävimme rallytokomölleissä, jossa Kava sai täydet 100 pojoa ja Mila voittajaluokasta 90p. Olin sanut Kavalle paikan MH-luonnekuvaukseen ja sen jälkeen lähdimme Saran ja koirien kanssa huristelemaan lomaviikoksi Rovaniemelle Tintin luokse. Rovaniemellä tuli nähtyä  joulupukin paja, tutustuttua Ounasvaaran lenkkimaastoihin, käytyä paimentamassa sekä ajeltua vielä päivävaellukselle Ukko-Luostolle. Rolloviikon jälkeen oli rallytokokisaviikonlopun vuoro ja Kava korkkasi virallisen kisauransa loistavasti. Siitä tuli uusi alokasluokan seuranmestari sekä australianpaimenkoirien rotumestari (99p ja 97p). Seuraavana päivänä Mila kävi korkkaamassa voittajaluokan napaten myös yhden erittäin hienon hyväksytyn tuloksen (93p). Lokakuu päätettiin vielä tokokokeella Kavan kanssa, jossa tulos jäi vain kahta pistettä vajaaksi ykköstuloksesta erinäisten sattumusten seurauksena.

M a r r a s k u u s s a harmittelimme lisääntyneitä koronarajoituksia, toivoimme taas normaalia elämää. Kavan juoksut, joten Mila pääsi tuuraamaan sitä tokotreeneissä.

J o u l u k u u s s a Kava kävi hierojalla. Oli aiheellinen käynti, mutta onneksi vastasi hierontaan hyvin ja jumit saatiin auki. Edelliskerrasta Kava oli kasvattanut myös lihaksia. Lenkkeilimme kavereiden kanssa ja treenit jäivät joulutauolle oikein kivojen onnistuneiden harkkojen jälkeen. 

V i i m e   v u o d e n   t a v o i t t e e t   v u o d e l l e   2 0 2 0


- silmätarkit molemmille koirille
Kava kävi keväällä silmätarkissa. Oikeastaan kaikki joukkotarkit oli kevään aikana peruttu, joten Mila jäi sen takia käyttämättä. Toivottavasti ensi vuonna voisi käyttää sitten molemmat yhdessä joukkotarkeissa.

- joku näyttelyreissu ulkomaille
Kiitos koronan, ei toteutunut, vaikka muutama kiva reissu olikin jo kalenteriin bookattu.

- kimppatreenejä ja enemmän itsenäisiä treenejä erilaisissa halleissa
Kimppatreenien osalta tämä vuosi oli kyllä erittäin surkea. Myöskään muissa halleissa ei käyty, korona rajoitti tätäkin.

M i l a
- starttaaminen rallytokon voittajaluokassa -> RTK3?
Startattiin. Yksi loistava hyväksytty rata ja yksi alle 70p tulos. Olin kaavaillut vielä muutaman kisan loppu vuodelle, mutta kaikki kisat peruttiin lopulta.

- jotkut aksakisat, LUVA-tili auki kakkosissa
Milalla ontumisongelmien takia jouduimme hautaamaan agilityhaaveet kokonaan. Ei siis edes treenattu aksaa kertaakaan. 

- noudon treenaamista, jos se alkaa onnistua niin tokokokeessa avon korkkaus??
Saimme vinkkejä Milan noutoon, joten asian kanssa päästiin eteenpäin. Olen kuitenkin ajatellut, että on se tosi asia, että kisavuosia ei Milan kanssa enää väistämättäkään kovin montaa ole, joten panostetaan sen kanssa nyt rallytokoon. Tokon avoa varten olisi vielä sen verran töitä jäljellä, hömppäillään siis vain omaksi iloksi.

- vetskutitteli näyttelyistä
Koska ulkomaille ei päästy, ei titteleitäkään saatu. Muutaman kotimaan näyttelyn Mila kävi ollen joka kerta ROP-vet ja vuoden viimeisessä kehässä myös PN3.

K a v a
- starttaaminen virallisilla kisakentillä rallytokossa
Toteutui. Yhdet tuplakisat Kavalle, kaksi loistavaa hyväksyttyä tulosta sille.

- viimeinen Suomen serti
Toteutui. Ja tyylillä vieläpä kesän erkkarissa lähes sadasta nartusta kolmas!

- paimennuksen testaaminen
Toteutui. Kava pääsi käymään kolmesti lampailla + taipparit. Ehdottomasti sellainen laji, jota haluaisi tehdä lisää, jos vain päivässä riittäisi kaikki tunnit. Olen alkanut haaveilemaan joskus omasta pienestä lammaslaumasta 😉

- tokon treenaaminen kohti kisavalmiutta, malttia ja keskittymistä ja ehkä loppu vuodesta jotkut möllit
Tässä kohtaa voisi oikeasti sanoa, että jopa koronan ansiosta korkkasimme viralliset tokokisat. Vielä Kava on kovin häiriöherkkä, mutta tässä koronatilanteessa, kun halliin pääsi vain suorittava koirakko ja häiriömäärä oli oikeasti todella pieni tavalliseen verrattuna, uskaltauduin ilmoittautua. Hieno kakkostulos. Ollaan vuoden aikana edistytty hirmuisesti ja olen alkanut päästä käsiksi Kavan käyttöohjeisiin. Vielä on kuitenkin matkaa ja treenattavaa.

- paikkis kuntoon
Tämä nyt on vähän 50/50. Edistyttiin, mentiin takapakkia, sitten taas onnistuttiin. Viime viikkojen perusteella ollaan hyvällä mallilla, mutta edellisestä paikkiksen totaalisesta hajoamisesta on sen verran vähän aikaa, että en uskalla sanoa, että oltaisiin vielä siinä tilanteessa, mitä toivoin. 

M i n ä

- ikuisuustavoite: kehittyminen koirankouluttamisessa
Ainahan sitä voi koirien kanssa touhuillessa sanoa, että väkisinkin jotain kehitystä tapahtuu. Vuoden aikana erityisesti voisin sanoa oppineeni taas paremmin erityisesti miten Kavan kanssa tulee toimia. Sen kouluttaminen on niin erilaista kuin esim. Milan kanssa ja aivan eri asioihin tulee kiinnittää huomiota.

- kuvailua 
Toteutui. Hankin uuden putken ja se sai kyllä valokuvausintoa taas lisääntymään. Black friday- hankintana hommasin myös kuvien käsittelyä varten näytön ja Lightroomia vähän paremmin pyörittävän koneen, joten innostus tuskin laantuu vielä ihan lähitulevaisuudessa.

- kennelnimi
Toteutui!T a v o i t t e e t   v u o d e l l e   2 0 2 1 

- vaellusreissu
- erilaisia häiriötreenejä vain mielikuvitus on rajana!
- terveenä pysyminen
- treenejä kaveriporukalla

M i l a
- RTK3, mestariluokan kyltit hyvälle mallille
- Maailman tilanteesta riippuen vetskutitteli näyttelyistä

K a v a
- RTK1, avoimen luokan korkkaus
- Tokokisat
- Paikkis nyt lopullisesti kuntoon, paikkistreeniä monien eri koirien kanssa
- Maailman tilanteesta riippuen joku ulkomaan näyttelyreissu
- 😉

M i n ä
- Ikuisuustavoite: kehittyminen koirankouluttamisessa
- säännölliset juoksulenkit Kavan kanssa, (pyöräily?)


Hyvää, toivottavasti parempaa, uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Huomioithan, että kommenttisi tulee näkymään vasta kun olen hyväksynyt sen.