tiistai 22. joulukuuta 2020

Kuono.fi verkkokurssi

Meille tarjoitui mahdollisuus tehdä yhteistyötä Kuono.fi:n kanssa. En voinut olla tarttumatta mahdollisuuteen päästä tutustumaan heidän verkkokurssiinsa Koiran koulutus perusteet eläintenkouluttaja Noora Tihtosen kanssa. (click)

Kurssi sopii sekä uusille että jo kokeneemmille koiranomistajille. Kokemattomille kurssi opettaa koiran koulutuksen perustaidot, kokeneemmille kurssi tarjoaa vinkkejä erilaisten ongelmakäyttäytymisten korjaamisesta ja muistuttaa myös koulutuksen perusteita.

Tämä taisi olla ensimmäinen verkkokurssini ikinä. Tällaisena korona-aikana verkkokurssit ovat loistava tapa päästä kehittämään omaa kouluttamista koirien kanssa, kun halleille pääsy ja livenä koulutuksiin osallistuminen ovat vielä iso kysymysmerkki. Verkkokursseissa on myös se hyvä puoli, että niitä voi suorittaa silloin kuin itselle sopii, vaikkapa kotisohvalta!

Kurssisisältö:

🐾 Kuinka koira oppii 
🐾Tärkeimmät omistajan taidot 
🐾Miksi johtajuusteoria on pielessä 
🐾Naksuttimen käyttö koulutusvälineenä 
🐾Rauhoittuminen ja lupasanan käyttö 
🐾Lähelläpysyminen ja hyvä hihnakäytös 
🐾 Luopuminen 
🐾Ongelmakäytösten poistaminen 
🐾Hyppiminen, remmirähinä 
🐾 Vetäminen, haukkuminen, pureminen

Kurssin koulutusmetodina on positiivinen vahvistaminen. Koulutuksessa keskitytään koiran oma-aloitteisuuteen ja sen annetaan tarjota toivottua käytöstä. Kouluttaja Noora Tihtonen on ammattilainen, jolla on miellyttävä ote kouluttamiseen. 

Kurssisisällöt on jaoteltu selkeästi kolmeen päälukuun (johdanto, perustaidot ja ongelmakäyttäytyminen) ja niiden sisällä on useampia lyhyitä videoita. Kuunneltuasi yhden videon, pystyt laittamaan siihen suoritusmerkinnän, mikä helpottaa seuraamista mihin on jäänyt edellisellä kerralla. Videot ovat sopivan mittaisia ja tiiviitä. Tämä on ehdoton plussa. Minun ainakin on helpompi keskittyä useampaan lyhyeen videon pätkään mitä yhteen pitkään. Lyhyet videot voi katsoa tiukemmassakin aikataulussa. Videoita voi myös katsoa useamman kerran ja kelailla edestakaisin, jos haluaa palata uudestaan johonkin itseä kiinnostavaan aiheeseen. Osa videoista on "luentomaisia" ja osa harjoituksia koiran kanssa. Tämä tuo mukavaa vaihtelua ja videoilla näytetyt harjoitteet koiran kanssa ovat hyviä ja havainnollistavia.

Kurssilla esiintyvät koirat ovat melko kokenemattomia ja nuoria, mikä varmasti lisää inhimillisyyttä ja näin kurssilaisenkin on helpompi samaistua koulutustilanteeseen. On hyvä, etteivät mallikoirat osaa kaikkea ja keskittyminen välillä herpaantuu. Taukojen merkitystä korostetaan ja harjoitteet pidetään tarpeeksi lyhyinä. Mielummin muutama onnistunut toisto kuin useampi huono, tämän muistuttamista ei voi ikinä korostaa tarpeeksi.


Minulle kurssilta ei tarttunut erityisemmin uusia oppeja, muutama uusi fakta kylläkin. Esimerkiksi se, että häpeän tunne on koiralle vieras tunne, vaikka kokeneetkin koiranomistajat kertovat koiransa häpeävän sen tehtyä kiellettyä. Lisäksi kurssi antoi joitakin uusia käytännön vinkkejä, kuinka jo tuttuja juttuja voi opettaa eri tavalla. 
Olen ollut aiemmin jostain syystä tosi huono käyttämään koulutuksessa apuna naksutinta. Tämä kurssi kyllä innoitti siihen. Täytyy tosiaan ottaa itseä niskasta kiinni ja hyödyntää naksutinta enemmän. Se kun on aivan loistava apuväline.

Tämä kurssi on mielestäni erinomainen ensimmäistä koiraa odottavalle. Jos tällaista ohjausta olisin saanut jo ennen ensimmäisen koiran hankintaa, ei monia asioita olisi tarvinnut oppia kantapään kautta. Kurssilla käydään teoriassa läpi oikeastaan kaikki tärkeä, mitä koiran peruskoulutuksessa on hyvä tietää.

Ongelmakoiraosiossa ratkaistaviksi oli valittu suhteellisen yleisiä haasteita arjessa. Jos koiran kanssa oikeasti on jokin haaste, se on kuitenkin hyvin hankalaa, usein jopa mahdotonta, korjata vain yhden videon oppeja katsomalla. Ongelmaan tarvitaan usein pidempiaikaista paneutumista ja kouluttajan livenä näkemistä. Ongelmatilanteissa kaikki omistajat eivät välttämättä tunnista, millainen koulutus omalle koiralle sopii ja mitä se tarvitsee. Etänä koiran yksilöllisyys on vaikeaa huomioida, eihän videoilla millään pystykkään näyttämään kaikkia erilaisia variaatioita ongelman selättämiseen.

Itse tein kurssia niin läppärillä kuin mobiililaitteellakin. Molemmilla yhteydet pelittivät ja verkkosivut toimivat moitteettomasti. Ääni oli selkeä ja kuului hyvin ja kuvanlaatukin oli hyvä. Sivusto oli selkeä ja yksinkertainen. Sisällön mukaan kurssiin kuului myös kirjallisia ohjeita osasta aiheita, mutta itse en löytänyt näistä kuin vain Näin pääset alkuun-osion. Vika voi toki olla täälläkin päässä😀 

Tämä oli hyvä ensikosketukseni verkkokursseille. Toki täytyy muistaa, ettei kaikki koulutusmetodit sovi kaikille koirille ja verkkokursseilla se on vaikeaa huomioida. Uskon kuitenkin, että nämä verkkokurssit ovat tulleet jäädäkseen niiden monien hyvien puolien ansiosta. 

Kiitokset Kuono.fi:lle vielä yhteistyömahdollisuudesta! Käyhän sinäkin kurkkaamassa Kuonon kurssitarjonta ja sivusto muutenkin, sieltä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Huomioithan, että kommenttisi tulee näkymään vasta kun olen hyväksynyt sen.